Padlizsán cajun rákmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Télbratyó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Előételek, Főétel előtt, Főétel, Hétvégi ebéd, Karácsony, Buli, Hirtelen sült, Párolt, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

Padlizsán cajun rákmártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
20 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál Cajun fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
2 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Cajun rákmártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál Cajun fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
20 dkg koktélrák ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál száraz pezsgő 70 0 0 17.5 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Padlizsán cajun rákmártással
A padlizsánt kisujjnyi szeletekre vágjuk és bőven megsózva félretesszük. Késes keverőben a parmezánt, a zsemlemorzsát, a petrezselyemzöldet, a fűszerkeverékkel és kiskanálnyi sóval összedolgozzuk. A keveréket tálcára öntjük. A padlizsánt, ha a levét kiadta, leöblítjük és szárazra itatjuk. A tejjel és kevés sóval felvert tojásba, majd a fűszeres morzsába panírozzuk. Középforró olajban aranybarnára sütjük.
Forrón a rákmártással leöntve tálaljuk.
Kitűnő előétel, de párolt rizzsel kínálva, főételnek sem utolsó.

Cajun rákmártás
A forró vajban süssük át a nagyon finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a lisztet. Ha kissé átpirult öntsük fel a tejjel és keverjük simára. Keverjük hozzá a rákhúst és forraljuk össze. közvetlenül tálalás előtt keverjük el benne a pezsgővel simára kevert tojássárgáját, de ezzel már ne forraljuk.