Lencsés rizskoszorú szőlőlevélben (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Saláták, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Buli, Böjt, Töltött, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
igény szerint szölő levél ? ? ? ? ? ?
20 dkg fetasajt 635 0.2 70 0.4 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor oregánó 0 0 0 0 0 0
2 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál vörösborecet ? ? ? ? ? ?
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
20 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst és a lencsét külön-külön főzzük meg, majd csepegtessük le. Közben a citromok kicsavart levéből, az ecetből és az olajból, a zúzott fokhagyma, a finomra vágott oregánó és a fűszerek hozzáadásával készítsünk öntetet. Az öntet felét keverjük el az összekevert, forró rizzsel és lencsével, majd hagyjuk kihűlni. A leforrázott vagy konzerv szőlőlevelekkel béleljünk ki egy kuglófformát, úgy hogy a tetejére is ráhajthassuk. A lehűlt keveréket forgassuk össze, az apróra vágott feta felével és a maradék öntettel, majd halmozzuk a formába, nyomkodjuk le és hajtsuk rá a szőlőleveleket. Borítsunk rá folpackot és nyomtassuk le kis súlyokkal, pl. almával vagy citrommal. Egy éjszakát tartsuk hűtőben. Másnap borítsuk tálra. A közepét töltsük meg gerezdekre vágott koktél paradicsommal, bazsalikom levelekkel és fetával.
Vékonyan szeletelve kínáljuk.