Füstölt, sült kacsamell (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 260 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Télbratyó
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Hirtelen sült, Alufólia, Gőzölt, Gőzpároló, Wok, Sós, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg kacsamell 186 19 12 0.4 0 79
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tea 0 0 0 0 0 0
1 dl barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 dl rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
2 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
2 evőkanál kukorica keményítő 349 0 0 85 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kacsamelleket szórjuk meg sóval és borssal, majd, egyenként, alufóliába csomagoljuk és tálcára tesszük, ráteszünk egy másik tálcát és nehéz súllyal nyomtassuk le. Egy éjszakát pihentessük a hűtőben. Másnap csomagoljuk ki és tegyük bambuszgőzölőbe, majd gőzöljük másfél órát. Hagyjuk kihűlni. A rizst, a cukrot és a fekete teát keverjük el. Szórjuk a keveréket, alufóliával kibélelt, wokba és tegyünk fölé rácsot. Fektessük a melleket, bőrrel felfelé, a rácsra és szorosan fedjük le. Nagy lángon kezdjük el füstölni, ha már tíz perce füstöl, vegyük le a lángot takarékra és még tíz percig tartsuk a tűzhelyen. Végül a lángot kikapcsolva, még húsz percig pihentessük. Hagyjuk a kacsamellet teljesen kihűlni, kenjük be a szójaszósszal és hintsük meg a kukorica keményítővel, majd forró olajban süssük oldalanként öt percig. Csepegtessük le alaposan és vágjuk vékony szeletekre.
Friss zsemlével, ízlés szerint fűszerekkel, öntetekkel és sok zöldsalátával tálaljuk.
A sütésig el lehet készíteni előre, olajba dobni, csak a vendégek érkezésekor kell.