Rizs ősziesen (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Párolt, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
20 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 db gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
20 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
4 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a felszeletelt gombát és megszórjuk sóval, borssal. Zsírjára sütjük, majd belekeverjük a dobókockányi darabokra vágott sütőtököt. Rövid pirítás után beleöntjük a bort, beleszórjuk a rizst leöntjük az alaplével, majd felforraljuk. Fedőt teszünk rá és 170 fokos sütőbe tesszük 20 percre. Tálra borítjuk, belekeverjük a megsütött, negyedekre vagdalt gesztenyét és megszórjuk a finomra metélt petrezselyemzölddel.
Önmagában is adhatjuk, parmezánforgácsokkal dúsan meghintve, de szárazabb baromfisültek igazi ünnepi körete.