Görög dolma (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Előételek Cimkék: Böjt, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hústalan feltétek, Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Göngyölt, Párolt, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Görög dolma
Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
Görög dolma A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk, hogy könnyebben tölthetőek legyenek. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjön fel. 30-40 percig, fedő alatt, lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál avgolemono mártással tálaljuk. Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás A tojást szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverjük a sárgáját. A citromlét hozzáadjuk. A tojáskeveréket kézimixerrel keverjük és apránként teszünk hozzá némi vizet. A mártásnak sűrűnek kell lennie. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||