Görög dolma (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Böjt, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hústalan feltétek, Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Göngyölt, Párolt, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Görög dolma
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint szölő levél ? ? ? ? ? ?
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor mentalevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Görög dolma
A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk, hogy könnyebben tölthetőek legyenek. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjön fel. 30-40 percig, fedő alatt, lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál avgolemono mártással tálaljuk.

Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
A tojást szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverjük a sárgáját. A citromlét hozzáadjuk. A tojáskeveréket kézimixerrel keverjük és apránként teszünk hozzá némi vizet.
A mártásnak sűrűnek kell lennie.