Birkatokány kakukkfűmártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Sörözés, borozás, Szabadban

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag bors 0 0 0 0 0 0
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2.5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
3 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1/2 dl keserűlikőr ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
50 dkg birkacomb 306 16.9 26.4 0.3 0 84
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húst vékony csíkokra vágjuk. A pácléhez a keserűlikőrt, a bort, egy dl olajat, ízlés szerint borsot és a kakukkfű felét összekeverjük és húst ebben egy éjszakán át, hűtőszekrényben pácoljuk. A tejet és a tejfölt lassú tűzőn összefőzzük a maradék kakukkfűvel.Egy lábaskában a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a forró kakukkfüves, tejjel felöntjük, majd csomómentesre keverjük és felforraljuk. Közben egy serpenyőben olajon hirtelen kisütjük a húscsíkokat, kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A kakukkfüves mártással összekeverve tálaljuk.
Galuska, főtt burgonya vagy párolt rizs az ajánlott köret.