Gyulai savanyúkáposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Macskajajra, Szabadban, Szilveszter, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Sörözés, borozás, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
60 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
igény szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd a félfőre vágott hagymát megpároljuk rajta. Nagylángon összesütjük a felkarikázott kolbásszal, hozzáadjuk, a szükség szerint kimosott és kissé rövidebbre vágott, káposztát. Beledobjuk a fűszereket, a fokhagymát zúzva, és ráöntjük a bort. Kezdetben fedő alatt, majd fedő nélkül puhára pároljuk. A végére ne maradjon leve. A sózásról szándékosan nem írtam, mert minden hozzávaló sós!
Forrón tálaljuk, tejföllel és friss kenyérrel.