Káposztás galamb (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
40 dkg olasz kolbász 0 ? ? ? ? ?
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
50 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
3 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
6 db galamb ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A galambok mellét fejtsük ki, a galamb többi részét tegyük el. Kitűnő levest főzhetünk belőle. A mellfiléket sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajban, barnára sütjük. A galambmellet félretéve, a megmaradt sütőzsiradékban megpirítjuk a bacont, lecsepegtetve félretesszük ezt is. Végül az inkább darabokra, semmint szeletekre vágott kolbászt, süssük pirosra. Adjuk hozzá a bacont, a néhány vágással, rövidebbre aprított káposztát és fűszerezzük a zúzott fokhagymával, a köménymaggal. Sózzuk és borsozzuk meg, majd tíz percig, kevergetve pirítsuk. A keverék felét terítsük tűzálló tálba, igazgassuk el a tetején a galambmelleket, majd fedjük be a többi káposztával. Öntsük alá a sört és fedjük le. A sütőt, úgy melegítsük elő 175 fokra, hogy a sütőrácsot nem hagyjuk benne. A tálat, a hideg rácson tegyük a sütőbe, így biztos nem pattan el, majd süssük 75 percig.
Forrón tálaljuk, barna kenyeret és sört adjunk mellé.