Grillezett tintahal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Szabadban, Hétvégi ebéd, Buli, Sült, Grillsütő, Sós, Meleg, Gyümölcsök, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 kg tintahal 61 12.7 0.7 0.8 0 170
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tintahalat kívül-belül tisztítsuk meg. Az olívaolajba szórjuk bele a fűszereket, csavarjuk bele egy citrom levét, majd sóval borssal ízesítve öntsük a tintahalra, a pácot a tintahalak belsejébe is kenjük bele. Bő órát hagyjuk hűtőben pihenni. Közben a vajat felhevítve, majd a lángot eloltva keverjük bele a zúzott fokhagymát és a finomra metélt petrezselymet. Jól lecsepegtetve grillrácson, oldalanként, két percig sütve, adjuk asztalra. A vajas mártással leöntve, citromgerezdekkel körülrakva, sült burgonyával tálaljuk.