Erdei marharagu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Tejtermékek, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
30 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsíron a ceruzányi csíkokra vágott marhahúst jól átpirítjuk, majd a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát hozzáadva és a fűszereket rászórva, fedő alatt, kis lángon tovább sütjük. Ha szükséges kevés forró vizet adhatunk hozzá és, majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, kevergetve zsírjára sütjük. Hozzáöntjük a vörösbort és, ha a levét elfőtte felöntjük a tejszínnel, enyhe sűrűsödésig forraljuk.
Burgonyafánkkal vagy knédlivel tálaljuk, a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve.