Meggyes-mákos rétes (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Buli, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
1 kiskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
50 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejet felforralom és kevergetve feloldom benne a cukrot és a sót, majd hozzáadom a mákot és a fahéjt. Hagyom kihűlni, ha a töltelék túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát keverek hozzá. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a máktöltelék felét az egyik hosszanti szélére simítom, majd ráteszem, a kimagozott meggy felét, kicsit bele is nyomkodom. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meghintem porcukorral.