Köményes kifli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 135 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meglangyosított tejben, egy kanál liszttel elkeverve, felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a sóval és a tejföllel összegyúrva, a végén a langyos vaj kétharmadát beledagasztva, rugalmas tésztává dolgozzuk. Meleg helyen egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és akkora háromszögekre daraboljuk, hogy kiflivé tudjuk tekerni. Feltekerés előtt kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 10 perc pihentetés után, a felvert tojással megkenjük és a köménymaggal megszórjuk. 170 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Önmagában is finom, de bableves mellé, maga az álom.