Almakompót (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Köretek, Főétel mellé, Desszert, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Hideg, Meleg, Gyümölcsök, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2-4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
6 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A citrom sárga héját vékonyan levágjuk, a levét kicsavarjuk, majd fazékba szűrjük. Felöntjük vízzel és ebbe dobáljuk, a meghámozott, kicsumázott, negyedekbe vágott almát. A víz bőven lepje el az almát. Szórjuk bele a citromhéjat és a fűszereket, majd ízlés szerint cukrozzuk meg. Forraljuk föl a vizet és pár percig főzzük az almát, maradjon roppanós, a hűlés során még tovább puhul és nem gusztusos ha péppé fő. Hideg vízbe állítva gyorsítsuk meg a lehűlést. A citromhéjat dobjuk ki, mert az állás során megkeserítheti a levet.
Tálalhatjuk önmagában vagy kímélő köretnek. A leve hidegen finom üdítő.