Narancsos harcsafilé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Karácsony, Böjt, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Halak, Gyümölcsök, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
80 dkg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A citrom és egy narancs héját lereszeljük, majd kevés vízben felfőzzük és 10 perc forralás után botmixerrel áttörjük. Közben a gyümölcsök levét kifacsarjuk. A sózott, borsozott harcsafiléket leöntjük a nyert lével és 20 percig állni hagyjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajban megpároljuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és elkeverjük, felöntjük a narancshéjas lével és a halakról lecsepegtetett páclével. Ha felforrt, a lángot eloltjuk. A halfiléket egymás mellé tepsibe tesszük és ráöntjük a hagymás öntetet. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 8 percre, a vékony filé ennyi idő alatt átsül, ha tovább sütjük kiszárad. A halat előmelegített tálra szedjük, a szaftját felöntjük a borral és a tejszínnel, majd összeforraljuk. Botmixerrel áttörjük és a halra öntjük.
A finomra metélt petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Burgonyapürét vagy párolt rizst adhatunk köretnek.