Erdei zöldbabgulyás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Meleg nyári napokra, Szabadban, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
40 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
70 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
50 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
3 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
40 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kétféle húst kis kockára vágjuk, a zöldbabot ujjnyira daraboljuk, a burgonyát felkockázzuk és hideg vízben félretesszük. A felhevített libazsíron megpirítjuk a finomra metélt hagymát és a köményt , majd a marhahúst rádobva átsütjük, amíg levet ereszt és félpuhára pároljuk. Vizet ne adjunk hozzá. Ekkor belekeverjük a sertéshúst, a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezzel is fehéredésig sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Ha a sertéshús is puhulni kezd hozzáadjuk a kockára vágott gombát, a zöldbabot és a burgonyát. Ha minden megpuhult a tetejére szórjuk a pirospaprikát és beleforraljuk a lébe. Végül a főzés utolsó öt percében beleöntjük a vörösbort.
Aki sűrűbben szereti szaggasson bele csipetkét.
Friss, puha kenyérrel tálaljuk.
Ki-ki ízesítse csípősre saját ízlése szerint.