Erdélyi salátaleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kormányos
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Böjt, Főtt, Sós, Savanyú, Édes, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 fej fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál tárkony 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A vajon átpároljuk a finomra vágott hagymát, ne hagyjuk megpirulni, de pároljuk teljesen puhára. Öntsük fel a zöldségalaplével és ízesítsük cukorral, sóval és tárkonyecettel. Ha felforrt, főzzük bele a torzsája nélkül laskára vágott salátát. Közben a tojásból, kevés sóval felverve, az olajon, süssünk szilárd rántottát és vágjuk kockára. A levesből egy decit kivéve, keverjük el a tejföllel és öntsük vissza a levesbe. Forraljuk össze. A rántottakockákat osszuk el tányérokba, merjük rá a levest és hintsük meg apróra vágott tárkonylevelekkel.