Rizssaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Párolt, Édes, Csípős, Hideg, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál curry por 0 0 0 0 0 0
2 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 doboz mandarinkonzerv ? ? ? ? ? ?
1 doboz ananász befőtt 88 0.4 0.2 20.2 0.9 0
2 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst puhára főzzük, lehűtjük. A pórét megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. Leforrázzuk és lecsöpögtetjük. A mandarin és az ananász levét leöntjük. Az ananász levét felfogjuk, apróra feldaraboljuk.
A majonézbe keverünk 1 dl ananászlét, majd sóval, cayenne-i borssal és curryval fűszerezzük.
Összekeverjük a rizst a gyümölcsökkel és a pórészeletekkel, majd beleforgatjuk a majonézes mártásba. Lefedve legalább egy órát érleljük.