Zöld curry a tenger gyümölcseivel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Hajón is elkészíthető, Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Karácsony, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség, Hidegvérűek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db kaffir lime levél 0 ? ? ? ? ?
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 doboz ananász befőtt 88 0.4 0.2 20.2 0.9 0
2 maréknyi koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
10 db garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
4 maréknyi fekete kagyló 85 12 2.7 3 0 108
6 db fésűskagyló 85 12 2.7 3 0 108
30 dkg tengeri sügér ? ? ? ? ? ?
30 dkg lazac 208 20 14 0.2 0 44
1 doboz kókusztej 10 0.3 0.4 1.4 0 0
1 teáskanál tamarind paszta 0 ? ? ? ? ?
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 szál thai citromfű 0 ? ? ? ? ?
2 db zöld chili 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál görögszéna mag 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál római kömény 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
2 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
3 evőkanál halszósz 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kókusztejbe keverjük bele a darabokra vágott chilit, hagymát, és fokhagymát, tegyük hozzá a megőrölt fűszermagokat és a többi ízesítőt, a bazsalikom, a citromfű és limelevél kivételével, majd botmixerrel zúzzuk össze. A citromfüvet zúzzuk össze kalapáccsal. A halfiléket vágjuk kockára, a kagylókat gondosan tisztítsuk meg, a garnélák páncélját, a farokrész kivételével távolítsuk el. Mály serpenyőben vagy wokban tegyük fel melegedni a masszát, dobjuk bele a limelevelet és a citromfüvet. Forraljuk fel, szórjuk bele a kockára vágott padlizsánt, paprikát és a félbevagdosott paradicsomot. Lassú tűzön kevergetve főzzük 7 percig. Ekkor belekeverjük a halkockákat és újabb, két perc párolás után, a többi hozzávalót. Ha a rákok megpirosodtak és a kagylók kinyíltak elkészültünk.
A bazsalikomlevelekkel díszítve, jázminrizzsel körítve tálaljuk.