Padlizsán chutney (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Hétvégi ebéd, Buli, Párolt, Wok, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kávéskanál tamarind paszta 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál édeskömény (mag) 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál chilipor 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál koriander 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál mentalevél 0 0 0 0 0 0
2 db zöld chili 0 ? ? ? ? ?
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A padlizsánt, héjastól, vágjuk kockára és besózva hagyjuk állni tíz percig, majd öblítsük és csepegtessük le. A felhevített olajban pattogtassuk ki a mustár- és édesköménymagot. Keverjük bele a finomra vágott hagymát és pároljuk üvegesre. Ekkor keverjük bele a kicsire darabolt paradicsomot, fokhagymát és chilit. Ezzel is pároljuk két-három percig. Adjuk hozzá az apróra metélt zöldfűszereket, a padlizsánt és ízesítsük a többi hozzávalóval. Kis lángon, fedő alatt főzzük dzsemszerűvé, ha gyorsan elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk. Végül villával törjük össze az esetleg megmaradt nagyobb zöldségdarabokat.
Párolt rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk ezt a remek vega fogást.