Burgonyafánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gépész
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Böjt, Hétvégi ebéd, Sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát, sós vízben, héjában megfőzzük, majd forrón megtisztítjuk és áttörjük. Amíg fő, felfuttatjuk az élesztőt, a langyos, cukorral elkevert tejben. A langyosra hűlt, tört burgonyát, a felfutott élesztővel, a felvert tojásokkal és a sóval, egynemű masszává dolgozzuk. Langyos helyen kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő, kb. fél óra. Ekkor, ujjnyi vastagra nyújtjuk, lisztezett deszkán, kelesztjük, majd bő olajban, a felső oldalát fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül, aranybarnára sütjük.
Szaftos pecsenyék mellé kínáljuk köretnek, de reszelt sajttal megszórva, önálló vacsorának is megállja a helyét.