Húsvéti újhagymás, tojásos sonkakocsonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Buli, Rakott, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 maréknyi zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 csokor metélőhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
9 lap zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1/2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 szál torma 78 2.7 0.4 15.9 0 0
igény szerint retek 15 1.2 0.1 2.2 1.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy tálba, a zöldjével együtt, felkarikázott újhagyma és a finomra vágott metélőhagyma kerül. Két deci húsalapléből citromlével, sóval, borssal és cukorral ízesítve keverjünk salátalevet és öntsük a hagymára. Hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A sonkát vágjuk kockára, keverjük bele, az előzőleg megpárolt, zöldborsót. A sonka főzőlevét kóstoljuk meg, hogy nem túl sós-e, ha igen, két decit, kevés húsalaplével hígítsunk fel. A zselatinlapokat áztassuk be. 3 lapot csavarjunk ki és a hagyma levében olvasszuk fel, hagyjuk langyosra hűlni és a hagymát beletéve öntsük egy folpackkal kibélelt őzgerincformába. Tegyük dermedni a hűtőbe. A majonézt és a tejfölt keverjük el, ízesítsük kevés cukorral, sóval, és borssal. 3 kicsavart zselatinlapot olvasszunk fel a borban és fokozatosan keverjük bele a majonézes mártást, majd forgassuk hozzá, az apróra vágott főtt tojásokat és a piros kaliforniai paprikát. Simítsuk a megdermedt hagymasalátára és tegyük vissza a hűtőbe. Végül szórjuk a formába a sonka-borsó keveréket. Két deci főzőlében olvasszunk fel 3 zselatinlapot és langyosan öntsük a formát színültig. Ha teljesen megszilárdult a kocsonya, borítsuk tálra, könnyebb, ha előzőleg egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát. Vágjuk szeletekre, de hagyjuk egyben. A tál szélét díszítsük formára vágott retekkel és reszelt torma kupacokkal.
Friss kenyeret vagy kalácsot kínáljunk hozzá.