Húsvéti újhagymás, tojásos sonkakocsonya (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Hentesárukból Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Buli, Rakott, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
Egy tálba, a zöldjével együtt, felkarikázott újhagyma és a finomra vágott metélőhagyma kerül. Két deci húsalapléből citromlével, sóval, borssal és cukorral ízesítve keverjünk salátalevet és öntsük a hagymára. Hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A sonkát vágjuk kockára, keverjük bele, az előzőleg megpárolt, zöldborsót. A sonka főzőlevét kóstoljuk meg, hogy nem túl sós-e, ha igen, két decit, kevés húsalaplével hígítsunk fel. A zselatinlapokat áztassuk be. 3 lapot csavarjunk ki és a hagyma levében olvasszuk fel, hagyjuk langyosra hűlni és a hagymát beletéve öntsük egy folpackkal kibélelt őzgerincformába. Tegyük dermedni a hűtőbe. A majonézt és a tejfölt keverjük el, ízesítsük kevés cukorral, sóval, és borssal. 3 kicsavart zselatinlapot olvasszunk fel a borban és fokozatosan keverjük bele a majonézes mártást, majd forgassuk hozzá, az apróra vágott főtt tojásokat és a piros kaliforniai paprikát. Simítsuk a megdermedt hagymasalátára és tegyük vissza a hűtőbe. Végül szórjuk a formába a sonka-borsó keveréket. Két deci főzőlében olvasszunk fel 3 zselatinlapot és langyosan öntsük a formát színültig. Ha teljesen megszilárdult a kocsonya, borítsuk tálra, könnyebb, ha előzőleg egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát. Vágjuk szeletekre, de hagyjuk egyben. A tál szélét díszítsük formára vágott retekkel és reszelt torma kupacokkal. Friss kenyeret vagy kalácsot kínáljunk hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||