Citromos bárányragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Húsvét, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg báránycomb 194 19.7 12.7 0.3 0 70
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített, olaj-vaj keveréken, pirítsuk meg a finom kockára metélt vöröshagymát. A pirítás végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A báránycombot vágjuk kockára és a hagymás zsiradékon süssük fehéredésig. Közben fűszerezzük borssal, oregánóval, rozmaringgal és bazsalikommal. Sózzuk meg, majd öntsük fel a húsalaplével. Fedő alatt, pároljuk puhára, ha szükséges kevés alaplét, párolás közben még önthetünk hozzá, de a végére, sűrű leve maradjon. Ha megpuhult a hús,forraljuk össze a tejszínnel és a lángot eloltva keverjük bele a citrom kifacsart levével lekevert tojássárgáját, de ezzel már ne forraljuk, mert a tojás kicsapódik.
Főtt szélesmetélttel, frissiben tálaljuk.