Triplacsokis gofri eperrel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Rakott, Sült, Édes, Meleg, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Triplacsokis gofri eperrel
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
igény szerint tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
60 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládé öntet
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1 teáskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
10 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
10 dkg kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mascarponés csokoládéhab
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 kávéskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
25 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Triplacsokis gofri eperrel
A langyos vajat habosra keverjük a cukorral és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzákeverjük a sütőporral és a sóval összeszitált lisztet és simára dolgozzuk. Ha túl sűrű a massza kevés tejjel lazítsuk. Vajjal vékonyan kikent gofrisütőben megsütjük.
Egy gofrira csíkokban rányomjuk a csokoládéhabot és a közökbe feldarabolt epret teszünk. A következő gofrit ráborítjuk és hasonlóan járunk el vele. A harmadik lappal befedjük, majd a csokoládéöntettel leöntve, eperszemekkel és citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Csokoládé öntet
Két deci vízben felfőzzük a reszelt citromhéjat és öt percig csendesen forraljuk. Leszűrjük és a lében csomómentesre főzzük, a szárazon elkevert cukor-kakaó keveréket és felolvasztjuk benne, a darabokra tört csokoládét. Közben folyamatosan kevergessük. Decinyi vízben keverjük el a keményítőt és öntsük a csokoládés keverékhez. Ha újraforrt és kezd besűrűsödni, kapcsoljuk le a lángot, hagyjuk langyosra hűlni, majd, ekkor keverjük bele a rumot.

Mascarponés csokoládéhab
A kakaóport és a cukrot keverjük el, hogy a kakaó ne legyen csomós, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára. Töltsük a masszát habszifonba és a tejszínhabnál szokásos módon, a patront beletekerve, a szifonból kinyomva használjuk fel.