Túrós palacsintafelfújt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Göngyölt, Rakott, Csőben sült, Édes, Meleg, Tojás, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Túrós palacsintafelfújt
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrós palacsintafelfújt
A túrót keverjük simára két tojás sárgájával, egy kanál cukorral, vaníliás cukorral és a mazsolával. A tojásfehérjékből, csipetnyi sóval, verjünk lágy habot és forgassuk bele óvatosan a túróba. Töltsük meg a palacsintákat a túrós töltelékkel, tekerjük fel és vágjuk keresztben félbe. Vajazzunk ki egy tepsit és szépen sorban rakjuk le a félbevágott palacsintákat. Tejfölt keverjük simára a maradék cukorral, tojással és öntsük a palacsinták tetejére. Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük meg. Hidegen is nagyon finom ha marad belőle.


Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.