Gnocchi alla romana (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Dagi srác
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt-sült tészták 
Cimkék: Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Buli, Főtt, Csőben sült, Sós, Meleg, Tejtermékek, Gabonafélék, FRSZ receptverseny, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Ez az étel nem gnocchi, de, mégis így nevezik, hogy miért, azt, talán, a rómaiak sem tudják.
Forraljuk fel a tejet, tegyünk bele egy evőkanál vajat és ízlés szerint sót. Ha felforrt, állandóan kevergetve, vékony sugárban öntsük bele a darát. Főzzük sűrű masszává. Vegyük le a lángról és keverjük bele, a reszelt parmezán harmadát, ha kedvünk úgy diktálja, tehetünk bele, két tojássárgáját is, szép színt ad az ételnek. Simítsuk olajjal kikent lemezre, a tetejét egyengessük el nedves kanállal, majd hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggatóval szúrjuk ki vagy vágjuk háromszögletű darabokra, ez utóbbi gazdaságosabb, mert nincs maradék. Rakosgassuk, kevés vajjal kikent tepsibe, tetőcserépszerűen, szórjuk meg, bőven, a parmezánnal és csepegtessük meg olvasztott vajjal. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, lehetőleg, grill állásra és süssük tíz percig.
Rómában ragu, öntet nélkül fogyasztják és nem köretként, hanem önálló ételnek.