Galíciai fésűkagyló (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Sós, Csípős, Meleg, Hidegvérűek, Zöldség, Tésztafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 szelet toastkenyér ? ? ? ? ? ?
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
8 db fésűskagyló 85 12 2.7 3 0 108
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meghámozott és kimagozott paradicsomokat kockára vágjuk. Két evőkanál hideg olívaolajba dobjuk az egyik gerezd, felszeletelt fokhagymát és a félbe vágott chilit. Felhevítjük és mielőtt megégnének, kidobjuk ezeket az olajból. Az olajba szórjuk a cukrot, enyhén megbarnítjuk, majd rádobjuk a paradicsomot és sóval, borssal ízesítve megpirítjuk. A kagylókat megtisztítjuk, de a héjukból négy szép felet, megmosva, leszárítva félreteszünk. A kagylóhúst sózzuk, borsozzuk és olajon hirtelen átsütjük. A kenyereket a kagyló olajában megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük, majd kis kockára vágjuk. A kagylóhéjakba két-két kagylót teszünk, kevés pirított paradicsomot, finomra vágott hagymát és kenyérkockát halmozunk a tetejükre.
Frissiben tálaljuk.














Fésűkagyló galíciai módra, pirított fokhagymás olívaolajjal
Forrás: aceitesborges.es - Ferran Adria
/2008-07-30/ << Nyomtatható verzió >>

Ferran Adria
Hozzávalók 4 személyre:
4 fésűkagyló
1 dl pirított fokhagymás olívaolaj
1/2 dl olívaolaj
2 érett paradicsom
2 szelet kenyér
1 zsenge hagyma
őrölt paprika

Elkészítés:
1. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kimagozzuk. Kockákra vágjuk őket.
2. Olívaolajon, egy kevés són és cukron megpirítjuk.
3. A kenyérszeleteket szintén megpirítjuk és apró darabokra törjük.
4. A hagymát felszeleteljük karikára.
5. A kagylókat megtisztítjuk és eltávolítjuk, de a héjat tartsuk meg.
6. A fésűkagylót sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen kisütjük.
7. Végezetül tegyünk a tetejére egy kevés paradicsomot, kenyeret, egy kis hagymát és borsot és egy kevés pirított fokhagymás olívaolajat.