Sajtos-sörös ponty (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Böjt, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
15 dkg cheddar sajt (chester) 495 25.5 27 37 0 97
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 dl sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pontyot kifilézzük és beirdaljuk. Tenyérnyi darabokra vágjuk és besózva, citromlével megcsepegtetve félretesszük. Kevés vajjal kikenünk egy tepsit, a többi vajat felhevítjük és megpároljuk rajta, a félfőre vágott hagymát. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a liszttel. Rövid pirítás után felöntjük a sörrel. Sűrűsödésig forraljuk. A halszeleteket a tepsibe helyezzük, rákanalazzuk a hagymás masszát, majd a felszeletelt sajttal beborítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.