Juhtúrós sztrapacska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
25 db juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát nyersen lereszeljük, megsózzuk és liszttel, tojással összekeverve, galuska sűrűségű tésztát készítünk. A szalonnát, apró kockára vágva kisütjük. A zsírjából kivesszük. Bő, sós vízben kifőzzük a tésztát. A szalonna zsírjába szedjük. összekeverjük a juhtúróval, a szalonna pörc felével és kevés tejföllel. Tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a maradék tejfölt és sütőben átmelegítjük. A maradék szalonna pörccel megszórva tálaljuk.