Padlizsános túrós lepény (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Adri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Hétvégi ebéd, Böjt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
20 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
12 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és csipetnyi sóval, majd egy tojást és kevés vizet hozzáadva rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A felhevített olajon átpirítjuk a felkockázott padlizsánt és a cukkínit, közben a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük. Hagyjuk langyosra hűlni. A túrót elkeverjük a tojások sárgájával és a zöldségkeverékkel, majd óvatosan hozzáforgatjuk, a csipet sóval, keményre vert tojáshabot. A tésztát lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek piteformát. Belesimítjuk a túrós ragut, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük.
Előételnek vagy borkorcsolyának kínáljuk.