Röszti, avagy svájci burgonyalepény (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Hústalan feltétek, Reggeli, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Buli, Böjt, Szilveszter, Főtt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát, lehetőleg nem szétfövő fajtát válasszunk, sós vízben, héjában puhára főzzük. Megtisztítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A finomra vágott vöröshagymát, vastag falú serpenyőben, a felforrósított olaj-vaj keveréken megpároljuk. Hozzákeverjük a reszelt burgonyát, sót és borsot, majd egy kanál hátával lenyomkodva, pirítani kezdjük. Ha megpirult, ráborítunk egy tányért és ennek segítségével, megfordítva, tesszük vissza a serpenyőbe. A másik oldalát is aranybarnára pirítjuk.
Tortaszerűen felszeletelve, köretként, sült vagy pirított burgonya helyett tálalhatjuk.
Önmagában tálalva, dúsíthatjuk bacon kockákkal vagy megszórhatjuk reszelt sajttal.