Citrom sóban (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Öcsi A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Házi befőzés, Fűszerkeverékek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Savanyú, Sós, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
Lehetőleg, kezeletlen héjú citromokat válasszunk, ha nem megy, sikáljuk le, alaposan, a citromokat mosogatószerrel és kefével. Áztassuk a citromokat forró vízbe, három-négy órát vagy tegyük a mikróba 2-3 percig, alacsony fokozatra, így több levet nyerhetünk belőlük. A fűszerek opcionálisak, variálhatjuk őket, de ha nem használjuk, az sem baj. Vágjuk be a citromokat, hosszában négy-hat gerezdre, de ne vágjuk teljesen szét, majd szórjunk a közepükbe, teáskanálnyi, durva, tengeri sót. Tegyünk egy üvegbe vékony sóréteget és rakjuk rá az összenyomott citromokat. Szórjuk közé, az általunk választott, fűszereket. Három napig nyomkodjuk le, hogy lehetőleg, ellepje a citromokat a lé, majd töltsük fel, frissen facsart citromlével. Legalább ujjnyival lepje el a citromokat. Az üveget lezárva, naponta megrázogatva, hagyjuk pihenni, egy hetet. Végül érleljük három hónapig. Felhasználáskor, kanállal vájjuk ki a citrom belsejét és a héját vékony csíkokra vágva keverjük az ételbe. Ez lehet salátaöntet, leves, tagine, mártás. A marokkói konyha nélkülözhetetlen fűszere. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||