Almabefőtt (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 60 perc A recept forrása: Emese A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Házi befőzés, Hideg téli napokra, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
A kemény, sérülésmentes almákat meghámozzuk és felnegyedeljük, majd a magházukat eltávolítjuk. Az almadarabokat a citrom kicsavart levével elkevert vízbe tegyük, hogy ne barnuljanak meg. Öt liter vizet a cukorral, a fűszerekkel és egy darabka citromhéjjal felforralunk. A habját leszedjük és az almákat a forrásban lévő szirupba tesszük. Ízlésünk szerint belekeverjük a tartósítót és mielőtt újra felforrna, ha felforr, megpuhul az alma, a gyümölcsöt üvegekbe tesszük és a leszűrt lével felöntve, az üvegeket lezárjuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. A fűszereket mellé dobhatjuk, de a citromhéjat ne, mert keserű lehet tőle a befőtt. Ha marad szirup, főzzük puhára benne az almahéjat és csutkát, majd botmixerrel törjük át és szűrjük le. Szörpnek isteni. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||