Okroska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Macskajajra, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Savanyú, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 liter kvász 0 ? ? ? ? ?
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db uborka 12 1 0.1 1.7 0.9 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
40 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lehűtött főtt húst és a meghámozott friss uborkát felkockázzuk, a zöldhagymát apró karikára vágjuk, és a sóval addig törjük, amíg levet nem ereszt. A tojásokat keményre főzzük, feldaraboljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A tejfölt belekeverjük a kvászba, beletesszük a tojásokat, a zöldhagymát, az erős mustárt, cukrot és ízlés szerint sót. Hidegen, finomra vágott kaporral megszórva tálaljuk.