Savanyúkáposztaleves erdészné módjára (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Pucka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Macskajajra, Hideg téli napokra, Főétel előtt, Szilveszter, Buli, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
20 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
15 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
15 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajban átsütjük a felszeletelt kolbászt és kockára vágott sonkát, majd hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és ezekkel is összepirítjuk. Felöntjük liternyi vízzel, beleszórjuk, a kissé rövidebbre vágott káposztát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és a babért is beledobjuk, majd csendes tűzön a káposzta puhulásáig főzzük, ekkor a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk. Barnakenyérrel tálaljuk.