Zöldséges-árpás marhaegytál (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Szabadban, Koleszban főztük, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 liter marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
20 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
3 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1.5 kg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
8 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felforrósított olajon süssük pirosra a bacont, majd süssük át rajta, a sóval, borssal ízesített lisztben megforgatott marhahúskockákat. Ha jól megpirult keverjük bele a felkockázott hagymát, gombát és zellert. Ha, a hagyma, összeesett öntsük fel az alaplével és tegyük bele a babért. Háromnegyed óra múlva, szórjuk bele az árpát és a felkarikázott répaféléket. Fél órát főzzük kis lángon, majd keverjük bele, a kis kockára vágott burgonyát. Ismét főzzük 15 percig és tegyük bele a zöldborsót. Ha, szükséges, ízesítsük még sóval és főzzük készre. Ha sűrűbb ételt szeretnénk, habarjuk be, vízzel elkevert liszttel.