Ropogós császárhús zöldségekkel sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Ildi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Adventi receptverseny, Főétel, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Kemence, Szabadban

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
6 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
4 szál paszternák ? ? ? ? ? ?
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
6 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
3 evőkanál almaecet ? ? ? ? ? ?
2 kg császárszalonna 646 10 65 0 0 140
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szép húsos, bőrös hasaalja szalonnát megformázzuk, majd a bőrét leforrázzuk. Letörölgetjük, majd a bőrt bedörzsöljük az ecettel és fedetlenül, hűvös helyre tesszük másnapig. A bőr rombusz alakban bevagdossuk, de a húsig ne vágjunk be. A fokhagymából (1 fej!!), a zsírból és a babérlevelekből pasztát készítünk és a hús minden oldalát bekenjük vele. A bőr kivételével, meghintjük sóval és borssal, majd sütőrácsra tesszük, a bőrrel felfelé. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a rács alá tepsit teszünk. Egy óra múlva a tepsit kivesszük a zsírt kiöntjük, majd a tepsibe szórjuk, az elmorzsolt kakukk fűvel, sóval és borssal fűszerezett zöldségeket, melyeket, szükség szerint, hosszában feldarabolunk. Öntsünk alájuk két deci vizet, esetleg fehérbort, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe. Csökkentsük a hőt 180 fokra és süssük még egy órát. A zöldségeket néha locsoljuk meg a szafttal. Vegyük ki és a húst negyed órát pihentessük felszeletelés előtt.
A sült zöldségekkel és burgonyapürével kínáljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is.