Gyömbéres lilakáposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Citromfej
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Főétel mellé, Márton nap, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl fűszeres zöldségalaplé 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
5 dkg gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 fej lilakáposzta 32 1.7 0.2 5.7 2.5 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lilahagymát félfőre szeljük, a káposztát legyaluljuk, a gyömbért lereszeljük, a hámozott, kicsumázott almát apró kockára vágjuk. A felhevített olajon a gyömbért és a hagymát megpároljuk, majd az almát, a káposztát, és a fűszereket hozzákeverjük, felöntjük az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem puhára pároljuk. Végül nagy lángon, fedő nélkül a levét elforraljuk. Nem baj, ha a káposzta, enyhén roppanós marad.