Fűszeres zöldségalaplé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Fűszerkeverékek, ízesítők 
Cimkék: Fűszerkeverékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
20 szem bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej édeskömény 0 0 0 0 0 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1/2 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajban megpároljuk a kockára vágott hagymát, póréhagymát, répát és az édesköményt. Felöntjük két liter vízzel, majd hozzáadjuk a többi feldarabolt zöldséget és a fűszereket. Kis lángon főzzük háromnegyed órát, majd szűrjük le. Hűtőben 3 napig eláll, de jól fagyasztható.