Hurkás rétes (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Csípős, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
1 szál véreshurka 212 11.9 18.2 0.2 0 75
1 szál májashurka 157 22.6 7.1 0.4 0 85
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hurkákat fosszuk meg a bőrüktől és villával törjük át, majd kiskanálnyi zsírban, külön-külön pároljuk át. Fűszerezzük ízlésünk szerint, lévén az ételt borkorcsolyának szánjuk, bátran megengedhetjük a határozottabb ízeket. Lehet borsosabb-sósabb a szokottnál. Vágjuk a réteslapokat 15x15 centis négyzetekre és csepegtessük meg zsírral. Az egyik szélére halmozzunk evőkanálnyi tölteléket, majd a két oldalát behajtva tekerjük fel. A tetejét kenjük le, kevés zsírral és borssal elkevert tejföllel. 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Langyosan a legfinomabb.
Egy szilveszteri bulira ideális alkoholszivacs.