Májas hurka Bozi módra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 90 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Szabadban, Főtt, Sós, Gabonafélék, Húsfélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4.5 dkg majoránna 0 0 0 0 0 0
4.5 dkg szegfűbors 0 0 0 0 0 0
4.5 dkg pirospaprika ? ? ? ? ? ?
7 dkg bors 0 0 0 0 0 0
70 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
35 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.2 kg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
40 dkg sertésbőr 0 ? ? ? ? ?
1 kg hasaalja szalonna 0 ? ? ? ? ?
50 dkg szív 96 16.9 3 0.4 0 0
1.5 kg sertéstüdő 0 10.3 14.6 2.4 0 60
1 kg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Vágjuk nagyobb darabokra a májat, a szívet, a tüdőt és a szalonnát. Enyhén sós vízbe dobjuk a húsféléket, a máj nélkül, de a bőrkét is, tegyük bele, fél órát abáljuk, ekkor tegyük bele a májat. Fél óra múlva mindent kiszedünk és hűlni, félretesszük. A rizst az abalében félpuhára főzzük. Közben a finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk.
A kihűlt húsokat közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk és a pirított hagymával, a rizzsel és a fűszerekkel jól összekeverjük. Ha a töltéshez túl sűrű lenne, kevés abalével hígítsuk. Nem túl szorosan bélbe töltjük, majd a végeit elkötjük. 80 fok körüli vízben bő fél órát abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük. Leszárítva hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.