Kandírozott narancshéj (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: adventi receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Édességek, Főtt, Édes, Gyümölcsök, Adventi receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
A narancsokat, hámozás előtt, gondosan mossuk meg, majd krumplihámozóval, fejtsük le a sárga héját. Nem baj, ha főzés előtt pár napig szárad, de érdemes elegendő anyagot gyűjtenünk. Készíthetjük több narancs héjából is, a munkaidő nem nő, de a nyert mennyiség igen. A narancshéjat áztassuk hideg vízbe egy éjszakára, majd friss vízben főzzük öt percig. Öblítsük le hideg vízzel és lecsepegtetve tegyük félre. 2 deci vízből és 25 deka cukorból főzzünk szirupot, szórjuk bele a narancs héjat és a fahéjdarabot, majd főzzük, egészen kis lángon, bő órát. Ha, fel kell öntenünk a főzőlevet, mindig sziruppal tegyük. A kihűlt narancshéjat, lecsepegtetve, tegyük tálcára és pormentes helyen, néhány napig, naponta forgatva, szárítsuk. Végül kis darabokra vágva, forgassuk össze, kristálycukorral. Ha ragadna, még néhány napig szárítsuk. A megmaradt szirup koktélokhoz, a lepergett cukor süteményekhez jól felhasználható. Jól lezárt üvegben sokáig eláll, persze ehhez, az üveget is jól el kell zárni. A kandírozott narancshéjat süteményekbe, szuflék tetejére szórva vagy önállóan kínálva használhatjuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||