Dédi hájas sütije (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: adventi receptverseny A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Adventi receptverseny, Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A hájat, 2 óráig, hideg vízben áztatjuk, megtöröljük, lehúzzuk a hártyáját, daraboljuk és daráljuk. 50 dkg hájat kb. 15 dkg liszttel összegyúrunk és 20 percre hűtőbe tesszük, hogy nyújtható legyen. Az egy kg szitált lisztbe 10 dkg hájat beledolgozunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is: 1 ek sót, 1ek cukrot, 2dl tejfölt, 2 tojássárgáját, ecetet és kb 8 dl langyos vizet. A tésztát jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz. Ezután 20 percig hideg helyen pihentetjük. A nyújtás előtt lelapítjuk a tésztát és finoman kinyújtjuk hogy kb 0,5 cm vékonyságú legyen. Elővesszük a lisztes hájat a hűtőből, kis adagonként kinyújtjuk és beterítjük vele az előzőleg kinyújtott tésztát. Ezután 4 rétegbe hajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük kb 20 percig. Utána még háromszor hajtogatjuk, de akkor már csak 3 rétegben. Minden hajtogatás után 20 percig hideg helyen pihentetni kell! Az utolsó pihentetés után a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és meleg késsel 6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kivágott darabokra kevés diós tölteléket teszünk (a diós töltelékhez: cukor, reszelt citromhéj, kicsi tej vagy víz (annyi hogy összeálljon)) és háromszög alakúra hajtjuk. Így készül a „párnacsücsök” forma. A „kosárka” formákhoz két pogácsaszaggatót (egy egészen kicsit és egy nagyot) használunk. A két kivágott formát vízzel „ragasztjuk” egymáshoz, a lekvárt sütés után tesszük bele a „kosárkákba”. Sütés előtt 20 percig a tepsiben pihentetni kell (hideg helyen). Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||