Dédi hájas sütije (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Adventi receptverseny, Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20-25 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 evőkanál ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 csapott evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csapott evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
60 dkg háj ? ? ? ? ? ?
1.15 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg szilvalekvár 227 1.3 0 54 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hájat, 2 óráig, hideg vízben áztatjuk, megtöröljük, lehúzzuk a hártyáját, daraboljuk és daráljuk. 50 dkg hájat kb. 15 dkg liszttel összegyúrunk és 20 percre hűtőbe tesszük, hogy nyújtható legyen.
Az egy kg szitált lisztbe 10 dkg hájat beledolgozunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is: 1 ek sót, 1ek cukrot, 2dl tejfölt, 2 tojássárgáját, ecetet és kb 8 dl langyos vizet. A tésztát jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz. Ezután 20 percig hideg helyen pihentetjük.
A nyújtás előtt lelapítjuk a tésztát és finoman kinyújtjuk hogy kb 0,5 cm vékonyságú legyen. Elővesszük a lisztes hájat a hűtőből, kis adagonként kinyújtjuk és beterítjük vele az előzőleg kinyújtott tésztát. Ezután 4 rétegbe hajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük kb 20 percig. Utána még háromszor hajtogatjuk, de akkor már csak 3 rétegben. Minden hajtogatás után 20 percig hideg helyen pihentetni kell!
Az utolsó pihentetés után a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és meleg késsel 6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kivágott darabokra kevés diós tölteléket teszünk (a diós töltelékhez: cukor, reszelt citromhéj, kicsi tej vagy víz (annyi hogy összeálljon)) és háromszög alakúra hajtjuk. Így készül a „párnacsücsök” forma.
A „kosárka” formákhoz két pogácsaszaggatót (egy egészen kicsit és egy nagyot) használunk. A két kivágott formát vízzel „ragasztjuk” egymáshoz, a lekvárt sütés után tesszük bele a „kosárkákba”.
Sütés előtt 20 percig a tepsiben pihentetni kell (hideg helyen).
Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.