Tökös mákos rétes, anyukám féltve őrzött receptje (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Trollanyu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Szabadban, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Zöldség, Gyümölcsök, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint citromhéj 0 0 0 0 0 0
igény szerint mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
2 evőkanál finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
17.5 dkg tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tök 30 1.1 0.1 6.1 8.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztből, tojásból és tejfölből tésztát gyúrtam, amit lisztezett nyújtólapon vékonyra kinyújtottam. Az olvasztott vajat elkevertem a 2 evőkanál liszttel és a tésztalapra kentem, majd jó szorosan feltekertem a lapot, mint a bejglit. A tésztát én 3 részre vágtam, nem akartam, hogy túl vékony legyen a tésztám a formázás miatt. Hűtőbe tettem a tekercseket és addig elkészítettem a tölteléket.
A mákot ledaráltam, nem mértem meg, csak úgy ránézésre saccoltam meg, összekevertem a porcukorral és a citromhéjjal. A tököt meghámoztam és legyalultam.
A tésztát elővettem a hűtőből és egyenként kinyújtottam a tekercseket, a tésztalap közepére halmoztam a cukros máktölteléket, majd megszórtam a tökkel és feltekertem a tésztát, jó szorosan A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd vajjal lekentem a tetejüket. 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt lett kész, langyosan szeleteltem és porcukorral megszórva tálaltam. Nagyon finom, a tök ízét nem lehet érezni, viszont kellően szaftossá teszi a tölteléket, jót lakmároztam belőle, a gyerekekkel együtt :)