Tökös mákos rétes, anyukám féltve őrzött receptje (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Trollanyu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Szabadban, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Zöldség, Gyümölcsök, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A lisztből, tojásból és tejfölből tésztát gyúrtam, amit lisztezett nyújtólapon vékonyra kinyújtottam. Az olvasztott vajat elkevertem a 2 evőkanál liszttel és a tésztalapra kentem, majd jó szorosan feltekertem a lapot, mint a bejglit. A tésztát én 3 részre vágtam, nem akartam, hogy túl vékony legyen a tésztám a formázás miatt. Hűtőbe tettem a tekercseket és addig elkészítettem a tölteléket. A mákot ledaráltam, nem mértem meg, csak úgy ránézésre saccoltam meg, összekevertem a porcukorral és a citromhéjjal. A tököt meghámoztam és legyalultam. A tésztát elővettem a hűtőből és egyenként kinyújtottam a tekercseket, a tésztalap közepére halmoztam a cukros máktölteléket, majd megszórtam a tökkel és feltekertem a tésztát, jó szorosan A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd vajjal lekentem a tetejüket. 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt lett kész, langyosan szeleteltem és porcukorral megszórva tálaltam. Nagyon finom, a tök ízét nem lehet érezni, viszont kellően szaftossá teszi a tölteléket, jót lakmároztam belőle, a gyerekekkel együtt :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||