Almás-hagymás lencsesaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 0 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Saláták, Köretek, Főétel mellé, Szabadban, Hétvégi ebéd, Főtt, Hideg, Sós, Zöldség, Gyümölcsök, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Csőben sült

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 evőkanál vörösborecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fél órára beáztatott lencsét, puhára főzzük a babérlevéllel, sóval, borssal és reszelt citromhéjjal ízesített vízben. Lecsepegtetve, hűlni hagyjuk. Az almát és a megtisztított hagymát lereszeljük, majd kevés sóval a citrom kifacsart levével elkeverjük. Tíz perc múlva, a hagymás keverékhez adjuk a lencsét, a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt és hűtőben fél órát érleljük.
Sült vagy bundázott húsokhoz köretként tálaljuk.