Sós vargabéles csirkével (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
15 dkg cérnametélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
50 dkg maradék csirkepörkölt 0 ? ? ? ? ?
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Előírás szerint főzzük meg a finommetéltet és hagyjuk kihűlni. Az áttört túrót keverjük el a tojások sárgájával, 2 deci tejföllel, a pörköltszafttal, a felvagdosott olívával és a kicsontozott, majd apróra metélt csirkehússal. A masszát borssal és sóval ízesítsük. A tojásfehérjéből, csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tésztával együtt óvatosan beleforgatjuk a csirkés masszába. Egy tepsit kenjünk ki az olajjal és béleljük ki az egyik réteg réteslappal. A réteslapok közé is csepegtessünk olajat. Terítsük bele a habos masszát, majd fedjük le a réteslap másik felével. A tetejét is kenjük meg olajjal és a félretett tejföllel, majd 175 fokos, előmelegített sütőben, 45 perc alatt süssük pirosra.
Rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk.
Adjunk hozzá sok salátát vagy kovászos uborkát.
Készíthetjük levesből megmaradt zöldséggel, hússal vagy maradék sültekből is.