Bigos (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
40 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
20 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
20 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 maréknyi szárított gomba ? ? ? ? ? ?
10 db aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott szalonnát süssük zsírjára, majd a pörcöt tegyük félre és a zsírt osszuk négy részre. Az első részen, pároljuk meg a, csíkokra vágott káposztát, a második részen a savanyúkáposztát. Közben sóval, borssal és babérral fűszerezzük. A kétféle, kockára vágott húst a zsiradékon megpirított hagymán külön-külön megpároljuk, fokhagymával és tört borókabogyóval ízesítjük. Ha szükséges a szárított gomba áztatólevével öntsük fel. Ha megpuhult mindent keverjünk össze, adjuk hozzá a szalonnapörcöt, ha szükséges, kevés vizet adjunk hozzá és kis lángon, negyed órát pároljuk. Tegyük bele a szilvát, a gombát és a felkarikázott kolbász, majd még negyed órát hagyjuk a lángon. Az utolsó percben öntsük hozza a bort.
Kenyeret kínáljunk hozzá.