Zöldségnyárs roquefortmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Köretek, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Nyárs , Grillsütő, Sült, Meleg, Zöldség, Főétel előtt, Sós

Hozzávalók 4 személyre:

Roquefortmártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
15 dkg roquefort sajt 357 20 29.7 2 0 88
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldségnyárs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
20 dkg padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
20 dkg zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
20 dkg hagyma 39 1.2 0.1 8.3 1.3 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
20 dkg koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál grillfűszer ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Roquefortmártás
A joghurtot keverjük simára a megreszelt sajttal, a zúzott fokhagymával és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Zöldségnyárs
A bambusznyársakat áztassuk rövid ideig vízben. A citromlevet keverjük össze az olajjal, grillfűszerrel, sóval, borssal és hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk egyforma nagyságú darabokra. Szépen sorban váltakozva szúrjuk a nyársakra a zöldségeket és forgassuk meg a citromos mártásban. Faszénparázs felett süssük a nyársakat addig míg szép piros nem lesz, de égjen meg. Ez a zöldség nem csak vegetáriánusok kedvelt étke, de remek köret grillezett húsok mellé is.