Húsos pirog (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Dalma
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Húsos pirog
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
50 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
1 evőkanál petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
10 dkg zsírszalonna ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pirog alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsos pirog
A húsokat apró kockára vágjuk, majd a fűszerekkel, mindig, csak kevés vízzel felöntve, puhára pároljuk.
Végül ledaráljuk és a finomra metélt, zsírjára sütött szalonnán lepirítjuk. Hűlni hagyjuk. A pirogtésztába töltve, előírás szerint megsütjük.

Pirog alaptészta
A lisztet a vajjal és olajjal gyorsan elmorzsoljuk, majd 3 evőkanál víz hozzáadásával rugalmas tésztává gyúrjuk, 20 percre hidegre tesszük, majd kinyújtva három csíkra vágjuk és egymásra téve ismét kinyújtjuk. Ezt, pihentetésekkel megszakítva háromszor megismételjük.
Végül tenyérnyi darabokra vágva betöltjük, a szélét és a tetejét, tejjel lekenve, 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.