Hirtelensült gombával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Buli, Húsvét, Rakott, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 szelet sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
10 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
30 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A karajt gyengéden kiverjük, majd a szélein a hártyát bevagdossuk. Egy éjszakára a zúzott fokhagymával és sóval ízesített tejbe áztatjuk. Másnap a bacont zsírjára sütjük, majd megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Rátesszük a kockára vágott gombát, sóval, borssal és kakukkfűvel megfűszerezve, a levét elsütjük. A lecsepegtetett húst a paprikával elkevert lisztbe forgatjuk és forró olajon, mindkét oldalát pirosra sütjük. Előmelegített tálra tesszük a leitatott hússzeleteket és a gombát rájuk halmozzuk. Párolt rizzsel körítve tálaljuk.