Bugaci töltött toroskáposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál főtt rizs 130 2 0.3 28.2 0.4 0
6 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
60 dkg füstölt oldalas ? ? ? ? ? ?
40 dkg véreshurka töltelék 0 ? ? ? ? ?
40 dkg májashurka töltelék 0 ? ? ? ? ?
40 dkg kolbász töltelék 0 ? ? ? ? ?
8 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
3 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
21 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
2 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felöntve összeforraljuk. Kikapcsolva a lángot, belekeverjük a kissé rövidebb szálakra vágott káposztát, a babért és ízlés szerint borsot. Jól átkeverjük. A felét lábosba vagy cserépedénybe terítjük. A kolbászhúst a rizzsel összegyúrjuk. A háromféle masszát, a szokásos módon, a káposztalevelekbe göngyöljük és a töltelékeket is, az edénybe tesszük. Közé rakjuk a feldarabolt oldalast, majd betakarjuk a maradék káposztával. Felöntjük, annyi vízzel és kellő mennyiségű savanyúkáposztalével, hogy éppen ellepje, majd, lefedve, tűzhelyre vagy sütőbe, esetleg kemencébe tesszük. Bő három órát pároljuk, közben a levét kóstolgatva sózzuk, vigyázzunk, hiszen minden összetevő sós. Átmelegítve ez is ízletesebb, mint minden töltött káposzta. Tálaláskor ügyeljünk, hogy mindenkinek, mindenféle gombócból és a füstölt húsból is jusson. Tejföllel megkoronázva, friss puha kenyérrel tálaljuk.